Projekt rewitalizacji zabudowań po dawnych zakładach mięsnych w Zabrzu
26 stycznia 2015 0 komentarzy
Budynek rzeźni miejskiej (Städtischer Schlachthof) w Zabrzu wybudowany został w 1898 roku z inicjatywy czterech, samodzielnych wówczas, gmin (Starego Zabrza, Małego Zabrza, Doroty i Zaborza). Charakterystyczną wieżę wędzarniczą wzniesiono w czasie rozbudowy i modernizacji kompleksu w latach 1914-1916.
Zespół przemysłowy, na który składają się ponad stuletnie hale, magazyny i obiekty biurowe, znajduje się w centrum Zabrza, niedaleko dworca kolejowego przy ulicy Pułaskiego i zajmuje powierzchnię 2 hektarów. W latach 30. w willi dyrektora rzeźni otwarto Miejską Izbę Regionalną, przekształconą z czasem w Muzeum Miejskie. Do lat 90. w kompleksie funkcjonowały, pozostające obecnie w stanie likwidacji, Zakłady Mięsne „Maćko”. Na terenie starych zakładów mieści się obecnie duży ciucholand, zwany pieszczotliwie przez mieszkańców Zabrza „Rzeźnią”.
W 2012 roku teren po byłych Zakładach Mięsnych wykupiła zabrzańska firma Multus – duży importer wyrobów dywaniarskich. To właśnie Multus stoi za decyzją o rewitalizacji budynków starej rzeźni. Do tej pory firma wyremontowała na swoją siedzibę willę dyrektora rzeźni. Projekt zagospodarowania wieży wędzarniczej oraz przylegającego do niej budynku chłodni opracowany został w lokalnej pracowni architektonicznej BAAR. Zgodnie z założeniami projektowymi, przestrzeń starej chłodni będzie zagospodarowana na cele handlowo-usługowe (przyziemie) oraz bankietowo-konferencyjne (pierwszy i drugi poziom budynku). Realizacja wymagań inwestora wymaga powiększenia powierzchni obiektu o jedną kondygnację. Sala bankietowo-konferencyjna w dawnej chłodni będzie mogła pomieścić jednocześnie 400 osób. Jej przestrzeń zostanie wzbogacona o antresole i zewnętrzne atrium. W wieży znajdzie się natomiast kompleks gastronomiczny z restauracjami i zapleczem kuchennym zlokalizowanymi na kolejnych piętrach budynku.
Najciekawszym wizualnie elementem projektu jest jednak nadbudowa wieży, w której otwarta zostanie restauracja z panoramicznym widokiem na miasto. W tym celu, obok wieży stanie żelbetowy trzon z klatką schodową i wyjściem ewakuacyjnym (o wysokości równej wysokości wieży). Narożniki dawnej wędzarni zostaną spięte nowymi stropami, a na ich szczycie, na wysokości 35 metrów, nadbudowana zostanie przeszklona, jednokondygnacyjna bryła, oparta częściowo o nowo wybudowany trzon komunikacyjny.
Prace rewitalizacyjne na terenie starej rzeźni ruszą w tym roku. Budowa zakończy się najprawdopodobniej w roku 2017. W wyniku modernizacji, powierzchnia użytkowa budynków zwiększy się do 3900 metrów kwadratowych. Projekt rewitalizacji poprzemysłowych budynków w centrum Zabrza opiera się na koncepcji kontrastowego zestawiania obiektów historycznych z nowoczesną architekturą. Póki co, propozycja Adama Radzimskiego z pracowni BAAR generuje skrajne opinie. Wątpliwości krytyków projektu budzi zarówno sama kompozycja (szklana bryła „przytłaczająca” piękny, stary budynek), jak i pomysł zagospodarowania (ekskluzywna restauracja zamiast przestrzeni aktywności społecznej). Sądząc z internetowych komentarzy można jednak odnieść wrażenie, że duża część Zabrzan popiera działania inwestora.
Dodane w kategorii: Ciekawe budynki